Lidé z Moore

“Když je vám na světě dobře” Rozhovor s ředitelkou S-COMPU Ilonou Pilařovou

Po několika hodinách, které jsme strávili s Ilonou Pilařovou - ředitelkou společnosti S-COMP ze skupiny Moore Czech Republic, jsme se shodli, že právě ona se těmito atributy může pochlubit.
 
3.jpg
 
  • V S-COMPu jste ředitelkou 3 měsíce. Co jste se za tu dobu dozvěděla o své firmě? Uź víte, co budete měnit a na co se chcete zaměřit?
Protože se v HR pohybuji už více než 20 let, S-COMP jsem částečně znala z referencí nebo v rámci „setkávání“ v několika výběrových řízení. V prvních měsících mě velmi příjemně překvapila atmosféra nejen uvnitř týmu, ale i velmi pozitivní zpětné vazby od stávajících klientů, se kterými spolupracujeme. Zcela jistě bych ráda počet našich klientů navýšila a našemu portfoliu nabízela celou šíři služeb nejen z S-COMPu, ale i ostatních společností, které jsou součástí skupiny Moore Czech Republic a pod Moore Academy CZ. Především společnost DataScript a Střední škola Spektrum.  
 
  • Když jsme se spolu bavili, jmenovala jste tři pilíře, na kterých vzdělávání poskytované S-Compem stojí. Můžete nám je přiblížit?
Ráda mluvím o tom, že naše společnost pevně stojí na třech pilířích. Všechny jsou zaměřeny na vzdělávání a každá k němu přistupuje trochu jinak. Prvním pilířem, s velkým množstvím referencí, je vzdělávání v oblasti veřejné a státní správy. Tady se oprávněně chlubíme celou škálou robustních rozvojových programů, a to jak v manažerském, komunikačním, osobnostním nebo ryze odborném vzdělávání jako jsou např. kurzy zaměřené na implementační strukturu EU fondů. Druhým pilířem, tradičním, a v této době velmi rychle rostoucím, jsou rekvalifikace. Naše nejúspěšnější rekvalifikace za loňský rok je Mechanik silničních vozidel s elektrickým a hybridním pohonem nebo Autolakýrník. Třetím pilířem jsou manažerské, komunikační i osobnostní programy zaměřené na segment B2B klientů, se zaměřením na firmy ve výrobním sektoru. Zde je v rámci S- COMPu nejvyšší prostor pro růst a také je to pilíř, který nám přináší největší různorodost. Teď například zpracovávám výběrové řízení pro Talent Management Preciosa 2024.
 
  • Minulý rok jsme zažili, pro někoho, dost brutální nástup umělé inteligence. Jak tento trend vnímáte vy jakožto manažerka působící ve vzdělávání?
Věřím a jsem zastáncem trendu, že umělá inteligence nám při vhodném a cíleném použití nabídne velké množství času k tomu, abychom se mohli začít zabývat kreativní a různorodou prací. Zatím AI využívám dost nárazově, ale můj závazek pro tento rok je s ní pracovat každý den. Už se těším na školení od naší sestry DataScriptu, která nám AI představí prakticky.
 
  • Promítne se to nějak do fungování i nabídky S-COMPu?
Zcela jistě. Už v současné chvíli máme poptávky od našich klientů na zapracování témat s AI do jejich vzdělávacích potřeb, a to jak z hlediska praktického využití, tak i z hlediska komunikace nebo přesahu do pracovních a osobních vztahů. Myslím, že rok 2024 bude rokem AI, proto rozhodně v nabídce nebudeme pozadu ani my.
 
  • Také jsme spolu probírali rozdíl mezi online a klasickým (osobní kontakt) přístupem ke vzdělávání. Jak tady vidíte budoucnost a jak se to projeví v S-COMPu.
Už ani nevím, jak dlouho se o tomto diskutuje, ale teprve s nástupem covidu jsme si mohli opravdu důkladně projít srovnáním. S propojením AI a dalšími interaktivními prvky je online i e-learningové školení vhodným doplňkem a v některých případech i náhradou za klasické prezenční školení. Ovšem síla osobního setkání a skupinové dynamiky je v některým tématech nezbytná. Proto budeme stále nabízet a propojovat obě formy, tak abychom mohli „chytit“ rychlého ducha AI doby a zároveň přinést lidskost a emoce.
 
  • Můžete nám přiblížit kariérní cestu, která vás nakonec dovedla do S-COMPu?
V mojí cestě se stále vinou dvě základní nitky, a to je HR a obchod. Začínala jsem jako HR specialistka v tehdy velmi mohutně rostoucí retailové společnosti Kaufland, kde jsem zažila osobní náborové akce se stovkami účastníků na několik pracovních míst. Skvělá zkušenost, která se již neopakuje. Pak moje pracovní cesta vedla do Eurotelu, kde jsem se z obchodní pozice posunula po několika letech do oddělní interního vzdělávání a dále jsem vedla toto oddělení několik let vedla. Ve společnosti jsem strávila více než 12 let. Po mém zatím nejturbulentnějším projektu, který se jmenoval mateřská dovolená, jsem nastoupila do vzdělávací společnosti Top Vision jako konzultantka vzdělávání, dále do společnost Economia a.s. jako Senior HR konzultant. V obou společnostech byla moje pracovní pozice úzce spjata s obchodem, a to mě nesmírně baví. Na úplném začátku období covidu jsem začala pracovat jako ředitelka vzdělávací společnosti ELAI. Tam jsem zažila to velmi komplikované období covidu, kdy jsme s lektory museli všechny kurzy během 14 dnů přesunout z krásných prostor do obýváků a kuchyní. A teď už je tu S-COMP, resp. Moore Academy CZ. Jako svůj velký úspěch vnímám to, že mi z každé této práce zůstal minimálně jeden přítel a věřím, že si počet přátel rozšířím i zde.
 
  • Co vás (mimo práci:-)) v životě naplňuje? Kvůli čemu ráno vstáváte, i když se vám vůbec nechce?
To je velmi jednoduché. Vstávám každé ráno kvůli mé dceři Lucce, kterou v určitý čas vystrkám do školy, a kvůli naší kočce Natce, která chce okamžitě jíst😊 Jinak miluju pohyb, cestování, jídlo (od párku v rohlíku po michelinskou restauraci) a historii. Pokud tohle všechno spojím v rámci víkendu nebo dovolené, jsem nadšená. A pokud je u toho Lucka a můj přítel Michal, nepotřebuji už nic jiného.
 
  • Jste životní optimistka. Co vám tedy dokáže vlít optimismus do žil?
Právě proto, že jsem optimistka, stačí mi maličkosti – ráno zahlédnu mezi mraky slunce, někdo se na mě usměje nebo se jen podívám z okna. Na každou věc se dovedu podívat z té lepší stránky. A proto je mi na světě dobře.
 
2.jpg