Michal Čálek - milovník technologického pokroku

Usmívá se na vás, i když mu oznámíte, že nemáte PC, ale MAC. Sám vám navrhne, že i když dělá pécéčka, nemáte se bát ho s jakýmkoliv jablíčkářským problémem oslovit. A vy se nebojíte, protože cítíte, že váš Macbook bude v těch nejlepších rukou. S Michalem jsme před Amnazonem udělali pár letních fotografií a položili mu méně či více záludné otázky, které dokázal bez mrknutí oka zodpovědět.

 

Calek_1.jpg

 

  • Michale, když se řekne ajťák, dokážete žít s takovým pojmenováním anebo byste chtěl, aby se vaší profesi říkalo jinak?

Žít se dá s lecčím a toto je prosté slangové pojmenování, které se ve společnosti uchytilo. Důležitější ovšem je, jak lidé tuto profesi vnímají a zdali si uvědomují, že se jedná o komplexní obor složený z mnoha specializací. Zubaře už také nedělá kovář.
 

  • Někdo se narodí jako herec, někdo už od dětství ví, že jednou bude spisovatelem, ale co vy? Chtěl jste se už jako malý kluk věnovat počítačům?

Vždy jsem miloval technologický pokrok v zájmu prospěchu lidstva. Mým snem byla práce ve vývoji v oblasti energetiky a robotiky. Práce ve výpočetním oddělení není v některých aspektech těmto snům vzdálená.
 

  • Profese ajťáka byla ztvárněna v legendárním seriálu IT CROWD. Odráží se v něm skutečnost? Anebo je to již dávno mimo mísu?

Záleží vždy na přístupu k IT v dané společnosti. Je-li výpočetní technika považována za nezbytné zlo a uživatelé k ní cítí odpor, je logické, že vztahy zaměstnanců mohou poté vypadat jako ve zmíněném sitcomu. Je-li ve společnosti řád a vzájemný respekt, vše funguje jako švýcarské hodinky.
 

  • Jak často používáte otázku “Zkoušel/a jste to vypnout a zapnout?”

Některé problémy v případě špatné uživatelské správy vskutku vyžadují restart počítače, ale mnohé naopak změnu nastavení, či dokonce opravu samotného softwarového prostředí. Tam vám restart může dokonce i uškodit. Díky vstřícné a zodpovědné spolupráci uživatelů je potřeba této otázky redukována na minimum.
 

  • Co jste dělal, než jste přišel do Servodat?

Pracoval jsem v IT a s výpočetní technikou přes 9 let.
 

  • Čím se zabýváte v Servodatech?

Společně s kolegy poskytuji podporu našim uživatelům a začínám se podílet na projektech pro naše zákazníky.
 

  • Jaké máte koníčky?

Rád si občas něco sestavím a naprogramuji na jednočipových počítačích. Pěstuji byliny, protože mám rád tradiční medicínu, která může podpořit tu moderní. Rád si poslechnu hudbu s komplexními prvky. A také čtu krátké scifi příběhy.
 

  • V Servodatech je hodně populární bowling. Hrajete ho anebo se chystáte ho začít hrát?

Jsem pouze příležitostný hráč, zahraju si jednou až dvakrát do roka. Pravidelně se mu nevěnuji.
 

  • Máte nějaký životní sen?

Žít život ve zdraví a dál se vzdělávat. To je základ pro šťastný a úspěšný život, který umožňuje plnění dalších snů.
 

Calek_3.jpg

 
Díky za rozhovor.