S Moorem na Moravu

S Moorem na Moravu

Naše týmová setkávání se odehrávají v atraktivních domácích i zahraničních destinacích, které nabízejí zajímavý doprovodný program, u kterého se všichni dobře pobavíme, a hlavně můžeme trávit čas pohromadě a najít společnou řeč a nové nápady bez zatížení dennodenními závazky a povinnostmi. Všichni jsme cítili, že dlouhé měsíce home office nás připravují o společné chvíle, které nám umožňují se spolu nejenom bavit, ale i tvořit nové nápady – online svět není plnohodnotnou náhražkou společného firemního života.

No, a kam jsme se tedy vypravili tentokrát?

Krásné podzimní slunce nás poslalo poznávat krásu Jihomoravského kraje. V úterý 5. 10. jsme brzy ráno vyrazili z Prahy po D1 směrem na Brno, a pak do malebného vinařského městečka Bzenec, kde na nás čekal celodenní program.

Po příjezdu jsme se ubytovali v hotelu Lidový dům, přímo na hlavním náměstí Bzence. Pak nás čekala první část našeho programu. Před hotelem nás vyzvedla auta, která nás převezla na vinohrad, kde na nás čekali místní sběrači s nůžkami, především s dobrou náladou. Otázkou je, jestli v tu chvíli věřili, že se naše pražská parta statečně popere s celodenní prací na poli 😊 Na vinohradu jsme se rozdělili na dvě skupiny. První šla s místními zkušenými sběrači do vinice, kde čekaly řádky plné hroznů. Druhá zůstala nahoře na kopečku, kde musela čelit nelehké výzvě v podobě vaření guláše. Ale tady se nejednalo pouze o obyčejnou přípravu tohoto českého národního jídla, byla totiž vyhlášena soutěž o nejlepší guláš, kde hlavní výhrou byla degustace archivního vína z roku 1973. A takový zážitek za to stojí, a tak se všichni při vaření náležitě snažili. Přibližně po hodině a půl se skupiny vystřídaly a pokračovalo se ve sběru i ve vaření. V průběhu celého programu probíhala degustace místních výběrových vín. Co by to také bylo za program na Moravě bez pořádné ochutnávky moravských skvostů, že? Radost z pobytu na venku, společné práce, krásného výhledu, ale hlavně z toho, že jsme spolu, byla přímo hmatatelná. Čas utíkal, slunce svítilo, guláš se vařil a zábava mezi kolegy byla čím dál veselejší a veselejší. Po dlouhé degustaci a vaření přišel čas rozhodnout o vítězném guláši. Sláva vítězům a čest poraženým.

Příjemný čas strávený na vinohradu vystřídal přesun zpátky na hotel, kde jsme si krátce odpočinuli, dobili energii pro večerní program, který byl zahájen vydatnou večeří, následovanou přesunem do nedalekého vinného sklepa, kde pokračovala degustace vín v místním vinném sklepě firmy Bzenia.

Aleš Maleňák, který je spoluvlastníkem tohoto vinařství, a který se o nás celý den staral, nám ukázal kouzlo tohoto výjimečného sklepa, kde probíhala další degustace. Aleš neopomněl ani velmi zajímavou historii sklepa, a po jeho vyprávění nám otázky naskakovaly jedna za druhou, byť Aleš nechal část informací zahalenou tajemstvím. Vinařství Bzenia má unikátní křížový sklep, který tvoří více než 400 metrů chodeb. Nejstarší místa jsou tu stará více než 500 let. Právě tady se vína uchovávají a dozrávají. Křížový sklep není zajímavý pouze svou rozlohou a stářím, ale je to hlavně místo, které hraje velkou roli v historii moravského vinařství. Právě v tomto sklepě bylo založeno první vinařské družstvo v České republice. To, a ještě mnohem víc nám Aleš vyprávěl při toulkách jeho vinohrady i během degustací ve sklepě. Už se zdálo, že jsme všechno zajímavé viděli a najednou jsme se ocitli ve sklepě číslo 6, což je nejzajímavější a nejcennější místo ve sklepě, ve kterém se archivují ty nejzajímavější vinařské kousky, mezi které patří unikátní archivní vína od roku 1955 a vína s kousky diamantů. Krásný den a zajímavý večer zakončila volná zábava, při které se popíjelo, jedlo a hlavně hodně smálo.

Naše týmové setkání končilo druhý den u snídaně, kde se probíraly různé zážitky z předchozího dne. Kromě vzpomínek jsme se ale začali těšit na naše Moore cuvée, který nám v Bzenii připraví z naších vlastnoručně nasbíraných hroznů – tento skvost pak potěší naše zákazníky a partnery. Vytvořili jsme naše vlastní víno s příběhem.

Kam se podíváme příště? Zasněte se s námi a napište nám třeba do komentáře na našich sociálních sítích váš návrh.
 
Město Bzenec
leží mezi Kyjovem a Veselím nad Moravou na silnici č. 54, vedoucí ze Znojma do slovenského Nového Města nad Váhom. Leží pouhých 10 km od folkloristům dobře známé Strážnice.

Geologické poměry, klimatické podmínky a I. Kategorie vinohradnické půdní bonity vytvářejí podmínky pro pěstování špičkových kultivarů vinné révy. Některé dosahují výraznějších znaků kvality než ve své původní vlasti, což platí zvláště pro ryzlink rýnský – produkce z bzeneckých vinohradů je označována ochrannou stoletou známkou Bzenecká lipka. Podobně proslulý i Bzenecký Zlatý hrozen, bzenecké červené burgundské špičkových kultivarů vinné révy.