FESTIVAL SVĚTOVÝCH CHUTÍ V MOORE

FESTIVAL SVĚTOVÝCH CHUTÍ V MOORE

Jednoho dne přišel fenomenální nápad. Co takhle uspořádat týmové setkání, které by jednotlivé kultury představilo v těch nejlepších barvách? A kdyby jenom barvách – ale také v chutích a vůních. Proto jsme zorganizovali první MOORE International Food Festival.

Gurmánská ochutnávka proběhla jednu říjnovou středu v prostorách naší dceřiné společnosti S-Comp Centre na Palmovce, kde jsme pro sebe měli rozsáhlé prostory, které se běžně používají pro školení velkého počtu lidí. Prostor byl ideální nejenom svou velikostí ale také svým výhledem. Pro vaši představu, jedna celá strana této velké místnosti je vykládaná okny, skrz které bylo možné v průběhu večera pozorovat západ slunce i noční oblohu.

Po obvodu prostoru byly umístěny stoly, které každý z našich “šéfkuchařů” využil jako stánek pro prezentaci svých pokrmů.  Celkem bylo na našem food festivalu zastoupeno 12 zemí, mezi které patřila Korea, Japonsko, Čína, Turecko, Uzbekistán, Palestina, Jordánsko, Libanon, Řecko, Itálie (přesněji Sicílie), Slovensko a nemohla chybět ani naše krásná Česká republika.

Naši mezinárodní „šéfkuchaři“ si pro své kolegy přichystali oblíbené pokrmy, které pochází z jejich domoviny.
V asijských stáncích se nacházely dobroty jako domácí sushi, krevety, nudle, houbový salát a palačinky            s fazolovou náplní.
Zástupce ze Středního východu si pro nás přichystal skutečný výbuch chutí, který navíc hrál všemi barvami. Ochutnat jsme zde mohli mansaf (jehněčí maso podávané s rýží, ořechy a jogurtovým dipem), sambousek (taštičky plněné buďto špenátem, mátou a tvarohem nebo masem), kibbeh, falafel, hummus a spoustu různých dipů.  Podobné dobroty se nacházely v tureckém stánku, kde největší úspěch sklízely sušenky zalité tureckým medem.
Uzbekistán nás překvapil speciálním mrkvovým salátem. V řeckém stánku nemohly chybět tzatziki, řecký salát  i slané a sladké pečivo z listového těsta.
Ze Sicílie jsme mohli ochutnat arancini (smažené koule s rýží a masem), focacciu a sladké cannoli. Ochutnávka u našich slovenských kolegů nabízela různé druhy tradiční parenice, korbáčiků a klobás, které byly podávány s domácím slovenským pečivem. Poslední, český stánek nám nabídl především sladké dobroty v podobě klasických koláčků s tvarohovou, makovou, ořechovou a jablečnou náplní, palačinky, bábovku, věnečky, ale samozřejmě nechyběly ani klasické řízečky a chlebíčky.

Všechno to dobré jídlo bylo samozřejmě zapotřebí něčím kvalitním zapít, a proto nechybělo ani bílé a červené víno, které zastupovalo Sicílii. A co by to bylo za ochutnávku českých pokrmů bez pořádného českého piva, že?

Slunce zapadlo, jídlo ubývalo, zábava byla čím dál tím veselejší a veselejší, ale bohužel všechno jednou končí, a tak se pomalu chýlil ke konci i tento příjemný večer.

Náš MOORE team sice tvoří lidé z mnoha koutů celého světa, ale pojí nás společná práce, schopnost tvořit nové věci a myšlenky, které překračují hranice a radost ze vzájemného poznávání mnoha kultur. Jídlo je nedílnou součástí každé kultury a my jsme na našem MOORE International Food Festivalu poznali kus vůně    a chuti života ve 12 koutech světa.

Za to velmi děkujeme všem naším kolegům, kteří na uspořádání tohoto eventu podíleli a věříme, že International Food Festival se v Moore Czech Republic konal sice poprvé ale rozhodně ne naposledy.

Buďte s námi MOORE – MOORE chutí a vůní celého světa.

                             3-(1).jpg