LIDÉ Z MOORE

Hudebník, který řídí dvě firmy 

Kvůli fotkám jsme Karla přivedli ven a vyzvali ho, aby se opřel o zábradlí. Na naši žádost o úsměv odvětil, že ho na kameru fakt neumí a nasadil si černé brýle. Za pět minut vznikly fotografie, které se pohybují mezi portrétem a street photography a rámují rozhovor, který je nejen o práci, ale také o dofukování koleček na dětském kočárku.      
 
 Karel2.jpg
 
  • Karle, jak vnímáte působení firem Datascript a S-COMP v rámci Moore Czech Republic a to, že máte zázemí takto silné skupiny?
Je pozitivní, že za sebou máme silnou skupinu s podporou dalších entit a to, jak v podobě profesionality, obchodních kontaktů, tak finanční stability jako celku.
 
  • S-COMP i Datascript se zabývají vzděláváním, v čem se vlastně liší?
Každá z firem byla vybudována na odlišném základu. Datascript je společnost, která cílí na IT specialisty a nabízí zejména technologické vzdělávací kurzy (pro lepší představu se bavíme o designu, vývoji, správě a administraci systémů). Máme vybudovanou poměrně zajímavou základnu open source (technologie bez nutnosti platit licenci za využívání) kurzů, na kterých spolupracujeme s významnými lektory na IT trhu.
S-COMP je společnost, která vyrostla zejména na projektech pro government, kde specifika zákaznických požadavků směřují více k soft skills. Bavíme se tedy o kurzech typu Argumentace a rétorika, Obchodní dovednosti, Kreativní myšlení v praxi, Leadership nebo třeba Time management. Toto jsou tedy zásadní rozdíly obou společností, které se ale velmi dobře doplňují.
 
  • Co čeká firmy Datascript a S-COMP v budoucnosti? Blízké a možná i daleké.
Potřebujeme hledat nová témata na školení a nové lektory, kteří mají praktické zkušenosti a dokážou je zajímavou formou předávat dále. Chceme se taktéž zaměřit více na hromadné eventy. S-COMPU se podařilo získat akreditaci na Obsluhu a programátora robotických zařízení. Tady plánujeme nově rozvíjet obchodní činnosti i v této oblasti.
 
  • Kdybyste si mohl vybrat nejúspěšnější projekt z každé firmy, které by to byly?
Je asi složité v této branži hovořit o projektech. U nás se na obchod díváme buď přes jednotlivce nebo skupiny účastníků, které zákazníci na kurzy objednávají. To, co nás v Datascriptu opravdu baví, jsou IT konference (pořádané od r. 2017) a lze je označit nálepkou projektu. Aktuálně pracujeme na 13. konferenci, kterou bychom chtěli udělat na podzim tohoto roku. Z pohledu S-COMPU by to byl určitě projekt školení pro MMR (VŘ na 5 let), kde proškolíme přes 2 000 účastníků ročně. Na druhou stranu nejzajímavějším projektem, který tady máme, je program rekvalifikací na autolakýrníka, karosáře a mechanika silničních vozidel pro elektrické a hybridní pohony.
 
  • Blíží se prázdniny. Je známo, že divadla se v té době zavřou. Ale co kurzy? Co lektoři? Fungujete normálně nebo v nějakém omezeném provozu?
Okurková sezóna je odpověď na vaši otázku. Zhruba tak kolem 26. 6. cvaknou propisky našich zákazníků o stoly a než se dokutálí ke stále otevřeným diářům, polovina našich zákazníků už sedí v dlouhých kolonách a užívá si nekonečné čekání na dálnicích směrem na jih. Toto je realita, ze které není úniku. Statisticky se dá říct, že ve druhé polovině prázdnin se začíná hodně pozvolna školicí business vracet.
 
  • Nejdřív jste vedl Datascript a až potom přibyl S-COMP. Jak jste se do Datascriptu vlastně dostal?
Do Datascriptu jsem nastoupil v roce 2015 přes lano od obchodníka, který ve společnosti končil. Potkal jsem se s tehdejším generálním ředitelem Servodat Petrem Mýtinou a domluvili jsme se, že to zkusíme v módu řízení celé společnosti. Teprve za nějakou dobu (tuším v roce 2017) se objevil nový investor BDO a skupinu Servodata koupil a od té doby jsem tady.
 
  • Co děláte, když zrovna nepracujete? Co vás v životě těší a čím se bavíte?
Když nepracuji, tak mě vytěžují nástrahy každodenního rodinného života. Předpokládám ale, že tato odpověď vás nezaskočila ani nenadchla. V období před tímto životem jsem se poměrně dost věnoval muzice, takže mám doma 4 kytary, nějaké komba, audiotechniku. No a k tomu jsem si před 8 lety založil kapelu a párkrát do roka si dáme koncert. Tohle je aktivita, která mi dobíjí baterky.
 
Karel3.jpg
 
  • Co plánujete vy osobně o prázdninách?
Popravdě se chystám dofoukat kolečka u kočárku, promazat, co je zapotřebí, aby měl tichý chod, a koupit si na to nové boty. Začátkem léta očekáváme nový přírůstek do rodiny.
 
  • Minulý rok jsme dělali anketu o tom, co lidé čtou o prázdninách. Chystáte se i vy přečíst nějakou zajímavou knížku?
Ano, to se může stát. Akorát zatím nevím, o čem bude a kdo ji napsal. Abych odpověděl na otázku a něco přeci jen doporučil, tak poslední, co jsem přelouskal a fakt mě to bavilo, byla autobiografie hudebníka Dave Grohla – Vypravěč. Jinak pokud máte někdo v oblibě žánr sci-fi, potom doporučuji trilogii Problém 3 těles.