Proč je dobré znát čínský Svátek středu podzimu

Proč je dobré znát čínský Svátek středu podzimu

Pokud chcete dělat byznys v Číně, měli byste vědět alespoň základní skutečnosti týkající se tamější kultury. Bez toho se jednoduše neobejdete. I proto pracují v Moore Czech Republic na Internatianal Asia Desku dvě expertky pocházející z Číny, které samozřejmě znají všechny nuance týkající se čínské kultury a dokáží vás tak provést všemi úskalími, jež vám střet dvou vzdálených světů dokáže připravit.

Věděli jste například, že v Číně je září jedno z nejdůležitějších období roku? V tomto měsíci se totiž konají oslavy Svátku středu podzimu, což je hned po Novém roce nejvýznamnější svátek v Číně. Připadá na 15. den 8. lunárního měsíce. Letos vychází na úplněk 21. září 2021.

Stejně tak jako je tomu u ostatních velkých svátků, kdy jde především o setkávání rodinných příslušníků a trávení času s nejbližšími přáteli ani u tohoto svátku to není jinak. Není se čemu divit, přeci jenom Svátek středu podzimu byl z počátku brán jako oslava ukončení sklizně, kdy lidé vyjadřovali Měsíci dík za hojnou úrodu. Lidé se již nemuseli věnovat hospodaření a měli chvíli čas na slavení. Jak už to ale bývá, žádná pořádná oslava se neobejde bez spousty dobrého jídla a pití. A jinak tomu není ani v tomto případě.

Dnešní podobu oslavy Svátku středu podzimu je možné si představit jako takový čínský Den díkůvzdání. Celá rodina se sejde u společné večeře, na níž si kromě tradičních čínských pokrmů dopřávají i Měsíční koláč, který svým tvarem symbolizuje Měsíc v úplňku. Koláč má průměr okolo 10 cm a tloušťku asi 4 cm. Je tvořen tenkou vrstvou křehkého těsta, které se plní speciální náplní. Její složení se liší podle typického produktu dané oblasti: může to být pasta ze slazených fazolí azuki, mleté plody lotosu, ořechy, dýňová semínka, datke, jujuba, květy vistárie nebo i mořské řasy. Někdy bývá uvnitř koláče zapečený celý žloutek z kachního vejce jako ztělesnění Měsíce.

A když je Měsíční koláč konečně upečen a vyndán z trouby, nesmí se zapomenout ho nakrájet na tolik kousků, kolik je členů rodiny.

Co by to ale bylo za oslavu bez pořádné výzdoby? Číňané zdobí své domy a okolí barevnými, papírovými lucernami, které hrají všemi barvami a svým tvarem připomínají zvířata nebo květiny. U příležitosti tohoto svátku se také vyrábějí dobře známé lampiony štěstí, na něž si lidé napíšou svá nevyřčená přání, aby je poté nechali vzlétnout k nebi.

I když žijeme tisíce kilometrů daleko od Číny, díky našemu globalizovanému světu můžeme prožívat Čínský svátek středu podzimu i u nás. Tak si ho užijte i vy.
 
cina.jpg