MYCROFT MIND V NOVÉM SVĚTĚ

Mycroft Mind v novém světě

V Mycroft Mind jsme již dlouhou dobu „oťukávali“ severoamerický trh, do USA jsem se zkoušeli dostat přes naše kontakty a reference v Kanadě, ale v oblasti analytiky a software pro energetiky to opravdu není snadné.
Naši typičtí zákazníci, až donedávna výhradně velcí operátoři energetických distribučních sítí, jsou povětšinou velmi konzervativní korporáty, kde všechno trvá dlouho a rozhodování o změnách ještě dvakrát déle.
Změny na energetickém trhu, tlak ze strany environmentálních politik a důraz na redukci uhlíkové stopy, ale i globální pandemie COVIDu napomohly mnoha změnám a urychlily spoustu věcí. Reakční i rozhodovací časy se zkrátily, ale konzervatismus příliš neustoupil. „Chcete zakázku v Americe? A už jste tu něco dělali?“ Jak tedy získat zakázku, a přitom přesvědčit zákazníka, že předešlou referenci mu nemusíte dokládat?
 
20220617_205535589_iOS.jpg

Existuje více cest a jak každý obchodník ví, nejlepší je vrazit nohu do dveří, ruku do okna a poslat i moták komínem. A tak Mycroft Mind díky ambasádě ČR ve Washingtonu a agentuře CzechInvest během jedné týdenní cesty vystavoval na veletrhu TechConnect ve Washingtonu, D.C., navázal partnerství s  Virginia Innovation Community Testbed a prošel akceleračním programem americko-izraelského hubu Sosa v New York City.
Smart-Community-Testbed-budova.jpg

Na veletrhu se dobře sbíraly kontakty, ale ještě lépe informace o zákaznících a konkurenci. Nejzajímavější byl ale výlet do malého městečka Stafford v srdci Virginie. Stát Virginie totiž chce být leaderem ve smart city inovacích, což je v porovnání s Kalifornií nebo New Yorkem opravdu hodně ambiciózní plán. Proto tam využívají toho, co mají oni, ale nemá ani San Francisco, ani New York – prostor.
 
20220617_231028131_iOS-(1).jpg

Ve Staffordu chtějí vybudovat celé nové smart city a Mycroft Mind dostal pozvánku k pilotnímu developerskému projektu, v jehož rámci má na prostoru o velikosti cca 12 hektarů vzniknout nová smart city čtvrť prošpikovaná nejmodernějšími technologiemi. Právě Mycroft Mind má tuto čtvrť pomoci postavit jako microgrid a navrhnout její optimální energetický mix tak, aby dával smysl z pohledu ekologického, ekonomického i bezpečnosti a odolnosti čtvrti jako takové.
 
se-zastupci-Virginia-Smart-Community-Testbed-(1).jpg

Takto bychom tedy chtěli dosáhnout na první referenci v americké energetice, navázat v rámci projektu spolupráci s místními energetikami a přitáhnout i pozornost federálních úřadů, především ministerstva vnitra, které nyní klade velký důraz na bezpečnost a odolnost energetiky. Pokud se nám to povede – a my věříme, že ano – nemohli jsme si lepší vstupenku na americký trh přát. Držte nám palce!