Nad šálkem kávy nejen o kávě s Radkem Dvořáčkem

Byli jsme zde nejen proto, abychom si povídali o Radkově působení v Moore Technology CZ, ale také, abychom ochutnali kávu, kterou on sám praží ve své pražírně.
 
 
 
Radek-Dvoracek-2.png

 
  • Radku, o většině lidí z Moore tuším, čím se zabývají v práci, ale co dělají ve svém volnu, nevím často nic. U tebe je to naopak. Nejdřív jsem se dozvěděl, že se ve svém volnu věnuješ pražení kávy a cestování po Kostarice. O tvé práci zatím moc nevím. Co tedy v Moore Technology CZ děláš?
V Moore Technology CZ mám na vizitce pozici Projektový manažer. Moore Technology CZ je (zatím) malá část skupiny Moore Czech Republic. Zabýváme se poradenstvím v oblasti IT, IT audity, kybernetickou bezpečností, projektovým managementem a nově také poradenstvím v oblasti fotovoltaiky a obnovitelných zdrojů energie. Ke mně se zakázka dostane v okamžiku podpisu smlouvy a mým úkolem je zajistit její plnění včas, v požadované kvalitě a čase a v ideálním případě v rámci stanoveného budgetu.
 
  • Jak si se do Moore dostal? Co jsi dělal dřív?
Do Moore jsem přišel minulý rok na jaře ze společnosti, která se zabývala vývojem mzdového a personálního systému. V této firmě jsem si prošel několika pozicemi i obchodního typu. Nejvíce času jsem ale působil v roli implementačního projektového manažera a řídil jsem vždy lehce obměněný realizační tým při nové implementaci či migraci systému zákazníka na „náš“ SW.
 
  • Jaké projekty tě baví nejvíc?
To asi nelze striktně specifikovat. Každý projekt je zajímavý a velmi záleží na nastavení protistrany. Velmi často v oblasti IT projektů implementujete něco, co pro koncového zákazníka znamená změnu. Změnu procesů, činností apod. A někdy trvá delší dobu, než tuto změnu přijmou a objeví v ní benefity, které např. nový systém přináší. Zde v Moore poznávám i projekty v oblasti IT poradenství, které jsou i pro mě velkým přínosem, protože se potkávám s odborníky z různých oblastí v IT a mohu tak své povědomí o tomto oboru rozvíjet. Toto je pro mě ohromně důležité, protože nemám rád projekty, u kterých nemám alespoň základní znalost dané problematiky.
 
  • Všiml jsem si, že kancelář Moore Advisory CZ je velice dobře zásobena kávou Nespresso. Najdeš tu prakticky všechny její příchutě. Piješ také Nespresso z automatu anebo máš rád jinou přípravu než kapsle?
Kávu piju rád a poměrně hodně. Průměrně si za den dám 5-6 káv, v naprosté většině espresso. O víkendu, když je více času, si rád připravím kávu některou z alternativních metod, nejčastěji chemex a frenchpress. Při cestování je pak jasná volba aeropress. Co se Nespressa týče, nevadí mi, mají velké množství druhů, takže se dá vybírat. Co mi ale obecně u kapslové kávy vadí je poměrně velké množství vyprodukovaného odpadu. Zároveň v kapslích z obchodu nebude káva nikdy nejčerstvější. Existují už ale i pražírny, které plní kapsle čerstvou výběrovou kávou. To ale mě osobně nezajímá.
 
  • Založil jsi mini pražírnu Včera upraženo, můžeš o ní říci víc. Co je pro ní specifické?
Tady je opravdu důležité to slovíčko mini. Moje pražička má kapacitu 1kg zelené kávy, takže z jednoho pražicího cyklu vyprodukuju cca 850 g jpražené kávy. Původní záměr bylo pražit si kávu pro sebe a pro pár kamarádů. Nicméně postupem času se mě víc a víc lidí ptalo jakou kávu mám a zda bych jim nějakou neprodal, a tak mi přišlo nejefektivnější udělat e-shop, kam je nasměruju a kde se dá najít vše o kávě, kterou pražím. Specifické je to, že kávu pražím vždy v malém množství (ono to ani jinak nejde) a snažím se ji předat či poslat hned druhý den – proto Včera Upraženo. Mimo to, že je tedy káva vždy maximálně čerstvá (obsahuje maximum z aromatických i chuťových složek) tak je ode mě také vždy výběrová. Výběrová káva splňuje poměrně přísné požadavky na pěstování, sklizeň, zpracování i logistiku. Taková káva má pak předpoklady k tomu, že si zachovala svůj chuťový potenciál z farmy až k nám. A pokud ji nezničím při pražení, tak si na ní pak můžeme pochutnat a znalci v ní mohou rozeznat různé chutě a vůně – podobně jako u dobrého vína. 
 
vcera-uprazeno.png
 
  • Zatím je to tvůj koníček. Myslíš, že by tě tvůj koníček mohl někdy v budoucnu živit?
Je to koníček, ohromně mě baví ochutnávat různé várky z pražení a vybírat tu nejlepší. Ačkoliv se to nezdá, pražení má i přesah do technického oboru, protože z každého pražicího cyklu mám bohatou sadu dat, díky teplotním čidlům v pražičce a následně je mohu vyhodnocovat a poučit se z chyb, které tam byly. Každá káva se praží trošičku jinak, takže než jsem s výsledkem spokojený, trvá to několik týdnů a vznikne spousta odpadu ve formě spalené nebo nedopražené kávy.
 
  • Kde všude mohou kolegové z Moore kávu od tebe ochutnat?
Moji kávu můžou ochutnat doma! Momentálně si ladím opravdu skvělou výběrovou kávu z Guatemaly, která je specifická procesem zpracování – Honey. Káva je ideální na domácí alternativní přípravu – filtr. Je svěží ovocná bez intenzivní acidity nebo hořkosti a do konce dubna se určitě objeví na e-shopu vcerauprazeno.cz. Dále si moji kávu můžete dát v Amazon Courtu v modré dodávce v atriu v Kavárně na Vážkách anebo v pražkém fitku Agoge gym.
 
  • Doslechl jsem se o tvé přednášce o cestováni po Kostarice. Předpokládám, že i tady hraje káva nějakou roli? Je to tak?
Tady je to možná přehnané promo, přednáška byla zejména o pražení kávy a Kostarika byla spíše lákadlo pro posluchače. Kostarice jsem byl dva a půl týdne na aktivní dovolené, kdy jsme velkou část země procestovali autem a na lodi. Dlouho jsem hledal destinaci ve Střední Americe, kde bychom se cítili bezpečně a zároveň poznali něco z kávové kultury, což se na 100% povedlo. Kostarika byla úžasná a velmi rád bych se tam chtěl vrátit. Nicméně vím, že se to asi nepovede. Je spoustu míst na zemi, kde jsem ještě nebyl a chuť poznávat něco nového bude silnější než chuť skvěle připravené kostarické kávy, kterou tam opravdu umí. Rozhodně ale vím, že i další dovolená bude mít kávový přesah, ať už to bude Afrika nebo Amerika.
 
  • Máš nějaký životní sen spojený s kávou? Anebo je to sen úplně jiný?
Rozhodně být výhradním a nejlepším dodavatelem kávy pro celou skupinu Moore Czech Republic! (smích)
 
Radek-Dvoracek-3.jpg

 
Díky za rozhovor a hodně úspěchů v Moore i ve své pražírně.