Na kávě s Pavlem Drobilem

Nejinak jsme k tomu přistoupili i v případě Pavla Drobila - nového partnera, který přichází do Moore Advisory CZ. Z rozhovoru, který jsme s ním vedli se dozvíte jednu důležitou  zajímavost týkající se jeho kariéry v politice, i to co považuje za svůj největší profesní úspěch. Mimo to vás neochudíme ani o lehčí témata, takže se dočtete například, jaký druh vína Pavel Drobil preferuje. Přejemu mu, aby se mu v Moore Czech Republic splnili jeho pracovní sny a možná u nás najde vhodné podmínky i k splnění snu osobního.
 
  • Máte za sebou bohatou podnikatelskou kariéru a byl jste také ministrem. Která pozice byla pro Vás nejtěžší a ve které jste se cítil nejkomfortněji a proč? 
Na politické dráze byla ještě jedna funkce – náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro ekonomiku, kde se mi shodou okolností podařilo spojit obě polohy – politickou i "podnikatelskou". Do uvozovek dáno proto, že nešlo o mé podnikání, ale o druh práce a výsledek. A shodou okolností myslím situaci, kdy se nám podařilo získat pro kraj investici automobilky Hyundai. A protože vše bylo na začátku – nevykoupená zóna, jednání s Korejci, nedokončená dopravní infrastruktura, tak to byl krásný "podnikatelský" projekt a takto k němu i kraj přistoupil, a proto se povedl. Tehdy jsem měl pocit, že moje práce, politika má smysl i výsledek. A ten výsledek generoval další pozitiva, z nichž kraj čerpá dodnes. Tehdy jsem se asi cítil nejkomfortněji.
 
  • Co považujete za svůj největší pracovní úspěch?
Jednoznačně celý projekt Hyundai a samozřejmě vybudování skupiny ANACOT CAPITAL.
 
  • Stáváte se novým partnerem naší skupiny. Co pro Vás tato funkce znamená? S čím ji máte spojenou?
Tak tuto otázku mi položte spíš tak za rok :-). Dnes je to spíš očekávání, a tak trochu návrat k mé původní profesi. Jsem vystudovaný právník s advokátní licencí a začínal jsem jako daňový právník v Arthur Andersen, což byla v 90.letech jedna ze šesti světových poradenských firem vedle KPMG, E&Y atp. Ale moc se na tu práci těším!
 
  • Jaké na Vás v Moore Czech Republic čekají úkoly?
Aktuálně je začínáme s Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem formulovat. Asi tím prvním bude jedna akvizice v Ostravě, která by se měla stát základní bází pro "Moory" ne severní Moravě. Potom to budou projekty v energetice ve spojení s komunální sférou a pro mě i důležité rozšiřování a další budování investiční fondové struktury v oblasti strojírenství.
 
  • Pocházíte z Moravy, jaké příležitosti tento region nabízí v současné době?
Já dám spíš příklad, než konkrétní odpověď. Udělejte si v centru Ostravy pomyslnou tečku, zapíchněte do ní kružítko a udělejte kruh o poloměru 100 km a zjistíte, že v tomto okruhu žije více než 6 mil. obyvatel, které nebrzdí žádná hranice. Nevyužít ten potenciál (za mě větší, než má Praha a Středočeský kraj) ve všech oblastech podnikání by byla chyba.
 
  • V jednom rozhovoru jste na otázku, jaký máte životní sen, uvedl, že byste rád získal pilotní průkaz. Už jste si ten sen splnil?
Nesplnil. Nechci se vymlouvat na nedostatek času, prostě jsem lajdák ;-) .
 
  • V letním čísle našeho newsletteru jsme měli článek o tom, co o prázdninách čtou lidé z Moore. I když nejsou prázdniny, řeknete nám, jaké jsou vaše nejoblíbenější knihy a proč? A co aktuálně čtete?
Poslední dva tři roky mám pokud se čtení týče problém, nedokážu se na beletrii soustředit. Takže čtu málo a spíš servery, ekonomické časopisy a literaturu z doby Protektorátu. Pokud se týče beletrie, mám rád Dana Browna, ale ten již několik let nic nového nevydal.
 
  • Moore Czech Republic vyrobila již druhý rok za sebou svoje vlastní víno pro své partnery a zákazníky. Doufáme, že Vám bude chutnat. Jaké máte rád víno Vy a jaká je Vaše oblíbená odrůda?
Nejsem pivař, jsem vinař. Mám rád zejména šampaňské a kvalitní Prosecco. Pokud se vín týče, nemám vyloženě oblíbenou odrůdu. Mám rád suchá vína, v létě spíš bílé a růžové, v zimě spíš červené. Miluji moravská bílá vína a italská a francouzská vína červená.
 
  • V současně době se často mluví o work-life balance. Jak tento trend vnímáte a jak Vy vyvažujete svůj pracovní a osobní život?
Toto moc neumím. Abych opravdu pracovně vypnul, potřebuji minimálně 14 dní, a ty jsem si už dlouho nedopřál. Závidím všem, kdo to zvládli a rád se budu inspirovat.
 
Drobil-A.jpg
 
Děkujeme za rozhovor.