Na kávě s Martinem Buranským

V předchozích zaměstnáních se věnoval consultingu, působil v oblasti finančního řízení i obchodu. Pro mnohé kolegy v Moore Advisory CZ není neznámý, pracoval s nimi v minulosti v Deloitte nebo v CEFC Europe. Při komunikaci s Martinem vidíte zkušenost, rozhled, ale současně permanentní otevřenost objevovat a učit se nové věci.
 
Burnsky_B.jpg
 
  • Nesete si rozsáhlé zkušenosti z PWC a Deloitte, stál jste u zrodu ČSOB Advisory. Co Vás přesvědčilo, že chcete svoji další budoucnost spojit s Moore Czech Republic? Co od Vašeho působení v Moore očekáváte a na co se těšíte?
Skupinu Moore vidím jako dynamickou firmu, která má předpoklady rychlého růstu na trhu poradenských služeb a já celou svou pracovní kariéru rád pracuji na projektech, které mají v sobě tuto ctižádost.  To by samozřejmě nešlo bez spolupráce s talentovanými a motivovanými kolegy, a to je i to na co se těším ze všeho nejvíce.  
 
  • V Moore jste odpovědný za oblast Management Consultingu. Nově se v této oblasti setkáváme s pojmy whistleblowing nebo ESG. Jak se díváte na implementaci těchto nových procesů a principů fungování?
Obě témata jsou velmi aktuální pro naše klienty a navíc vystihují společenský pohyb. Pro nás jsou obě témata zajímavou příležítostí, protože naši klienti si je musí v krátkém čase osvojit a implementovat a my jim můžeme při tom pomoci. Navíc můžeme využít hluboké znalosti prostředí našich klientů a nabídnout jim “řešení šité na jejich míru“.
 
  • Kudy se, podle Vás, bude obor poradenství ubírat v budoucnosti? Můžeme čekat nějaké razantní změny?
Poradenství je dynamický obor, který, pokud má být úspěšný,  musí umět rychle reagovat na potřeby klientů, jež jsou věrným obrazem komplexních změn ve společnosti týkajících se ekonomiky i technologií. Vezměte si například, jak se změniliy potřeby našich klientů v období nedávno skončené pandemie: klienti museli řešit ze dne na den zcela nové věci od práce zaměstnanců, nástup technologií až po ekonomické změny a vztahy s dodavateli. Nyní je zase velkým tématem cena energií a úspory. Pokud se nám podaří včas reagovat na budoucí změny a nabídnout našim klientům řešení na jejich výzvy, budeme úspěšní. Takže ano, můžeme si být jisti razantními změnami, a to je na poradenství zajímavé – stále  se musíte zlepšovat a zvládat nové úkoly.         
 
  • Při našem setkání jste zmínil, že se také věnujete startupům. Povíte nám o tom víc?
Většina velkých technologických změn, které dnes bereme za samozřejmost, začínala jako startup a jsem přesvědčen, že startupy jsou motorem příštího rozvoje. Pochopili to i velké korporace a například i korporace jako ČEZ má dnes svůj Venture fond, který investuje do startupů. A ano, je to osobní,  fandím všem „founderům“ (zakladatelům startupů), přiznám se, že je obdivuji  za odvahu a nadšení pracovat na něčem novém, ale také za to, že mají odvahu unést riziko, že se to i nepovede. Rád jim pomáhám a radím tam, kde je potřeba, například s “go to market startegi”, získáním nových investorů nebo s finančním řízením.     
 
  • Chystáte se i v Moore využít svých zkušeností se startupy? Můžeme se těšit na spolupráce, při nichž se budou potkávat mladé generace s těmi zkušenějšími?
Rád bych. Doufám, že se to povede a že spolupráce se startupy nám pomůže nabízet nová řešení pro naše stávající i nové klienty. Rád bych zkusil spolupráci Moore Advisory CZ s některými fintechy. Uvažuji, že bychom  mohli společně nabízet nové poradenské služby pro banky a finanční instituce, například v oblasti blockchainu.      
 
  • Hodně se mluví o umělé inteligenci (viz Chat GPT nebo např. DALL-E). Zasáhne tato vlna i váš obor? Jak se vůbec díváte na tyto proměny?  Cítíte nostalgii po starých pořádcích nebo jste nadšený z nových příležitostí?
Nostalgii necítím a věřím v technologii a umělou inteligenci. Pro naše klienty je a bude zásadní úkol dobře zvládnout a včas integrovat umělou inteligenci do jejich podnikání, samozřejmě tam, kde to dává smysl. Vídím zde velkou příležitost pro nás, jak provést klienty tímto úskalím. Jen si myslím, že to nepůjde tak rychle, jak se někdy očekává.    
 
  • V rámci svých bývalých působišť jste měl možnost pracovně navštívit mnohé destinace. Která byla pro Vás nejexotičtější a která ve Vás zanechala nezapomenutelnou stopu?
Zajímavá byla Čína, ve které jsem si uvědomil, že Evropa není „pupkem světa“.   
 
  • Nejen prací je člověk živ. Co Vás baví, když zrovna nepracujete? A je pravda, že jste náruživým zahradníkem?
Ano, společně s mojí ženou Vandou jsme podlehli vášni pěstovat květiny. Je to vzrušující starat se o ně, a když se to povede, i užívat si jejich  krásy.

Navíc je tu staré čínské přísloví:
Když chceš být šťastný jeden den, opij se,
když chceš být šťastný jeden rok, ožeň se,
když chceš být šťastný celý život, pořiď si zahradu.“    
 
 
Děkujeme za rozhovor.