Sportovkyně ve světě kyberbezpečnosti

Petra Kolesárová působí ve společnosti DoxoLogic jako výkonná ředitelka. Její pracovní život je úzce spojen s tématem kyber bezpečnosti, i když sama říká, že si tento obor nevybrala, ale on si vybral jí.  Chcete vědět o Petře víc? Přečtěte si rozhovor, který jsme s ní udělali.
 
Kolesarova2.jpg
 
 
  • Vzhledem k současné situaci se téma kyberbezpečnosti řeší víc než kdy předtím. Jak to cítíte Vy? Ovlivňuje to Vaši práci?
To, co se nyní ve světě děje, ovlivňuje každého z nás. Není to lehká situace. Na druhou stranu se opět ukazuje, jak si lidé v takových těžkých chvílích dokážou neuvěřitelně pomáhat. A dokonce i hackeři využili své schopnosti v boji proti politickému zlu.
Bohužel ale zaznamenáváme velký nárůst kyberútoků. Zneužití této tématiky v podobě falešných charitativních organizací v poslední době skokově přibylo.
 
  • Jak jste se k tématu kyberbezpečnosti dostala? Už jste se o tuto věc zajímala, než jste začala pracovat v DoxoLogic?
Ke kybernetické bezpečnosti jsem se dostala úplně náhodou. Tento obor jsem si nevybrala cíleně, spíš si vybral on mě. Zásadní pro mě určitě vždy byla spolupráce s Martinem Listopadem, která přetrvává dodnes. I díky němu jsem právě v DoxoLogic.
 
  • Jak se vy osobně bráníte kybernetickým útokům?
V tomto mám určitě velkou výhodu oproti ostatním lidem, kteří se v tomto prostředí nepohybují. Uvědomuji si riziko a vím, kde může číhat. Držím se proto těchto základních pravidel: používám kvalitní antivir jak na notebooku tak i v mobilním telefonu, nejsem zvědavá a neklikám na podezřelé nabídky, výhry, atd.
Velmi jsem si také oblíbila jedno naše motto – mysli, než klikneš.
 
  • Co děláte, když zrovna neřešíte věci okolo kyberbezpečnosti v DoxoLogic? Máte vůbec nějaký čas na koníčky?
Relax a rozptýlení po práci je důležité. Člověk je pak odpočatý, a to se odráží i v jeho práci. Nejlépe si tzv. vyčistím hlavu při sportu. Miluji běh, dokonce jsem vyhrála i několik závodů😊, ráda jezdím na kole, bruslích, lyžuji a občas lezu po horách.
 
  • Prozradíte nám váš životní sen? Jak ho chcete dosáhnout?
Musím přiznat, že jsem nad touto odpovědí dlouho přemýšlela. A za tuto otázku děkuji, protože jsem si uvědomila, že mým životním snem je v tuto chvíli, asi i kvůli současné situaci, žít spokojený život, mít partnera, na kterého se mohu spolehnout, rodinu a přátele, se kterými se mohu setkávat svobodně a bezpečně.
 
Kolesarova3.jpg